Grillowane warzywa – 5 pomysłów na wegetariańskiego grilla

Grillowanie nie musi być zarezerwowane wyłącznie dla mięsożerców. Warzywa, dzięki swojej różnorodności i możliwości przyrządzania, są świetnym wyborem na roślinne BBQ. Oto pięć kreatywnych pomysłów na grillowane warzywa, które zadowolą wszystkich gości. Grillowane warzywa – 5 pomysłów na wegetariańskiego grilla

1. Grillowane szaszłyki warzywne

Składniki:

  • Papryka
  • Cukinia
  • Czerwona cebula
  • Pieczarki
  • Oliwa z oliwek
  • Sos sojowy
  • Czosnek granulowany
  • Zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Warzywa pokrój w duże kawałki. Zamarynuj je w oliwie z oliwek z dodatkiem sosu sojowego, czosnku i ziół prowansalskich na około godzinę. Nadziej na szaszłyki i grilluj na średnim ogniu do uzyskania miękkości i lekkich śladów od grilla.

2. Grillowana kukurydza z masłem ziołowym

Składniki:

  • Kukurydza
  • Masło
  • Świeże zioła (np. pietruszka, bazylia)
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Kukurydzę gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut, następnie osusz. Masło wymieszaj ze świeżo posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Posmaruj kukurydzę masłem ziołowym i grilluj, aż uzyska złoty kolor.

3. Grillowane bakłażany z jogurtem i granatem

Składniki:

  • Bakłażany
  • Jogurt naturalny
  • Ząbek czosnku
  • Sok z cytryny
  • Ziarna granatu
  • Mięta

Przygotowanie:

Bakłażany pokrój wzdłuż na półcentymetrowe plastry. Grilluj na mocno rozgrzanym grillu, aż będą miękkie i lekko przypieczone. Jogurt wymieszaj z czosnkiem, sokiem z cytryny i solą. Grillowane bakłażany podawaj z sosem jogurtowym, posypane ziarnami granatu i świeżą miętą.

4. Grillowane bataty z guacamole

Składniki:

  • Bataty
  • Awokado
  • Pomidor
  • Cebula
  • Limonka
  • Kolendra

Przygotowanie:

Bataty umyj, pokrój w grube plastry i grilluj, aż będą miękkie. Awokado, pomidor i cebulę pokrój w kostkę, dodaj sok z limonki i posiekaną kolendrę, aby przygotować guacamole. Podawaj grillowane bataty z guacamole.

5. Papryki faszerowane quinoa i warzywami

Składniki:

  • Papryki
  • Quinoa
  • Pomidory
  • Cukinia
  • Feta
  • Oliwa
  • Zioła

Przygotowanie:

Quinoa ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cukinię i pomidory pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie. Wymieszaj quinoa z warzywami, dodaj pokruszoną fetę i zioła. Papryki przekrój na pół, usuń nasiona, napełnij farszem. Grilluj na średnim ogniu, aż papryki będą miękkie.

Wskazówki do grillowania warzyw

Podczas grillowania warzyw zawsze używaj świeżych składników dla najlepszego smaku.